Mekanik Yangın Korunum Sistemlerinin Mimari Tasarımla Etkileşimi

Mekanik Yangın Korunum Sistemlerinin Mimari Tasarımla Etkileşimi

Abdurrahman Kılıç

Yangın korunum sistemleri, mimari tasarımdan bağımsız düşünülemez. Mimari tasarım mekanik yangın sistemlerini ve mekanik yangın sistemleri de mimari tasarımı etkiler. Mimarlar, bir binanın biçimi ve işleviyle ilişkili değişkenler arasında estetik, işlevsellik, maliyet, çevresel sürdürülebilirlik, yapısal bütünlük, hizmet verilebilirlik ve yönetmeliklere uygunluğunu dikkate alır ama yangın güvenliği sistemlerini önemli bir değişken olarak düşünmez. Yangın sistemleri bir binanın tasarımını temelde ve genellikle olumsuz olarak değiştirdiğinden, yangın korunum sitemleri mimari tasarımın bir parçası olmalıdır.

Mekanik yangın korunum sistemlerinin diğer bina sistemleriyle entegrasyonu ve işletmesinin kolay olması mimari ile bütünleşik tasarımına bağlıdır. Mimarlarla birlikte çalışılması durumunda sistemlerin maliyeti düşer, verimliliği artar, işletmesi ve bakımı kolaylaşır. Bina cephesine itfaiyenin ulaşımı, itfaiyenin hidrantları kullanabilmesi, yağmurlama sisteminin kaçış yollarına etkisi, pompa dairelerine ulaşım, ara tesisat dairelerinin gerekliliği, tesisat ve basınçlandırma şaftları, otopark havalandırma sisteminin mimari gereklilikleri, taze hava alış ve egzoz atış noktaları, mimar ve makine mühendislerinin birlikte çalışılması gereken konularıdır.

Bu çalışmada, söndürme ve duman kontrol sistemlerinin mimari ve inşai gereklilikleri, mimari tasarımdan istekler, yapılan hatalar ve uygulamada karşılaşılan problemler anlatılacak, yapılan yanlışlıkların can ve mal kaybını nasıl etkiledikleri açıklanacaktır.