Isıl Konfor ve Enerji Tüketimi Açısından İki Üniversite Binasının İncelenmesi

Isıl Konfor ve Enerji Tüketimi Açısından İki Üniversite Binasının İncelenmesi

Nurdan Yıldırım, Hacer Şekerci, Şadiye Birce Ongun

Binalar ve sanayi toplam enerji tüketiminin en büyük payını kapsamaktadır. Binalardaki enerji tüketiminin dağılımına bakıldığında da en önemli kısmını iklimlendirme sistemlerinin oluşturduğu görülmektedir. Bu nedenle iklimlendirme sistemlerinin enerji tüketimlerinin iyileştirilmesi veya daha verimli sistemlerin kullanılması büyük önem taşımaktadır. İklimlendirme sistemlerinin enerji tüketimlerini etkileyen faktörlerin başında sistem tipi, kapasitesi, tasarım şekli, işletme ve iklim koşulları ve kullanıcı müdahaleleri gelmektedir.

Yaşar Üniversitesi 5 Ocak 2016 tarihinde TS EN ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistem (EnYS) Standardı belgesini ülkemizde alan ilk üniversite olmuştur ve o günden bu yana enerji verimliliği ile ilgili araştırma ve çalışmalar artarak devam etmektedir. Bu kapsamda üniversitemizin kullanım alanı en büyük ve farklı iklimlendirme sistemleri ve tasarımına sahip olan iki binamız enerji verimliliğimizi arttırmak açısından öncelikli olarak ele alınmıştır. Binalarımızın birim kullanım alanına göre enerji performans değerleri hesaplanmış ve bu değerlerin analizinde binalardaki ısıl konfor koşullarının da dikkate alınması gerektiği anlaşılmıştır. Bu nedenle her iki binamızda bazı ofis ve sınıflarda sıcaklık, nem, CO2 ve basınç gibi ısıl konfor ve iç hava kalitesi parametrelerinin ölçümleri yapılmaya başlanmıştır.

Bu çalışmada söz konusu mahallerden alınan ölçüm sonuçları, analizörlerden elde edilen enerji tüketim değerleri ve meteorolojik veriler kullanılarak, binalarımızdaki iklimlendirme sistemlerimizin birim ısıtma sıcaklığına karşılık enerji tüketim değerleri hesaplanmıştır. Böylelikle binalardaki enerji tüketimi ve ısıl konfor açısından performans göstergeleri ortaya çıkarılarak enerji verimliliğinin arttırılması amacıyla öneriler sunulmuştur.