Türkiye’nin Yosundan Enerji Üreten İlk Konut Tasarımı ve Uygulaması- Algaetect Evi

Türkiye’nin Yosundan Enerji Üreten İlk Konut Tasarımı ve Uygulaması- Algaetect Evi

Neslihan Özman Say, İsmail Çelik, Evren Arslaner, Alişan Gönül, Burak Döner

Sürdürülebilir enerji kavramının bina ölçeğinde uygulanmasını amaçlayan ve ilk kez 2002 yılında A.B.D. Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından başlatılan öğrenci proje yarışması Solar Decathlon’un 2017 yılında Çin’in Dezhou kentinde yapılacak olan ayağında (SDChina’17) Türkiye’yi İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi konsorsiyumundan oluşan Teamİstanbul takımı temsil edecek.

2017’de gerçekleşecek olan SDChina’17’ye 9 farklı ülkeden 22 takım katılmakta. A.B.D. Enerji Bakanlığı’nın koyduğu kurallara göre yarışmada takımlar 10 farklı kategoride (mimari, pazar potansiyeli, mühendislik, bilim-toplum etkileşimi, inovasyon, su kullanımı, sağlık ve konfor, donanım, ev hayatı ve enerji dengesi) puan toplamaya çalışacaklar.

Teamİstanbul’un “AlgaeTECT Evi” ismiyle tasarım önerisi sunulan ev, diğer tasarımlardan farklı olarak evsel atıklarla beslenen bir sistemle yosunlardan ve organik atıktan elde edilen biyogazı evin ihtiyacı olan elektriğin üretiminde kullanıyor. Bunun yanı sıra evaporatif soğutma, çeşitli doğal havalandırma stratejilerinin uygulanması, çatı ve duvar bahçeleri, etkin gölgeleme elemanlarının ve faz değiştiren malzemelerin kullanımı gibi inovatif özellikleriyle ön plana çıkmaktadır.