Okullarda İç Hava Kalitesi Eğitimi: Pilot Çalışma İzmir

Okullarda İç Hava Kalitesi Eğitimi: Pilot Çalışma İzmir

Macit Toksoy, Sait C. Sofuoğlu, Aysun Sofuoğlu, İbrahim Atmaca, Z.Tuğçe Kazanasmaz, Melik Kara, Hasan Yüksel, Orhan Ekren, İrfan Sayar, Necmi Varlık

İç çevre kalitesi yaşadığımız ortamlardaki insan konforunu, sağlığını ve üretkenliğini etkileyen altı bileşenle tanımlanan bir terimdir. Bu bileşenler yaşanılan hacim içindeki ısıl konfor, iç hava kalitesi, aydınlatma, akustik konfor, koku kalitesi, titreşimdir.

İç çevre kalitesine en duyarlı, sağlık ve üretkenlikleri etkilenen gruplardan biri okul çağı çocuklarıdır. Her ülkede çocukların günlük hayatlarının büyük bir kısmını geçirdikleri okullar, dershane ve kurs gibi eğitim birimlerindeki “iç hava kalitesinin çocukların sağlığını ve akademik performansını doğrudan etkilediği kanıtlanmıştır. İç hava kalitesinin yükseltilmesiyle konsantrasyon ve hatırlama aktivitelerinin geliştiği, öğrencilerin sınavlarda daha başarılı oldukları ile ilgili pek çok çalışma olduğu görülmektedir. Okullarında iç hava kalitesi programını başlattıktan sonra, okuma ve matematik testlerinde ciddi bir başarı artışı olduğu, öğrencilerin başarısını arttıran bir öğrenme ortamı yaratıldığı ifade edilmektedir. Bir çalışma iç hava kalitesi yüksek olan bir okulda, standartlaştırılmış sınavlardaki başarıların, iç hava kalitesi kötü olan okullara göre %14-15 daha yüksek olduğunu göstermiştir. Uygun iç hava kalitesi okula devamsızlığı ve bulaşıcı hastalıklarının yayılmasını azaltmaktadır. İç hava kalitesinin yetersizliği astım ve solunum yolları hastalıklarına neden olan nemi ve küfü artırmaktadır.

Bu çalışmada İzmir’de metropol ilçelerindeki ortaokul son sınıflarındaki öğrencilerde, öğretmenlerde, ebeveynlerde ve okul yönetimlerinde iç çevre kalitesi konusunda farkındalık yaratmak için, İzmir Mili Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Makina Mühendisleri Odasının geliştirdiği bir projede geliştirilen eğitim dokümanları, yapılan eğitim çalışmaları ve sonuçları sunulmaktadır.