İÇ HAVA KALİTESİ SEMPOZYUMU

AMAÇ

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sadece evlerin iç hava kirliliği 2020 yılında 3,2 miyon ölümle ilişkilendirilmiştir. Bu sayının 237 bin adedi beş yaşından küçük çocuklardır. Dış hava kirliliği ile birlikte değerlendirildiğinde erken ölüm sayısı 6,7 miyona ulaşmaktadır. Bu mortalitenin üzerine göğüs, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık etkilerini düşündüğümüzde dünyadaki sağlık tehdidi oluşturan öncelikli sorunlar arasındadır.

Ek olarak, COVID-19 küresel salgınının, yani sebebi olan SARS-CoV-2 virüsünün yayılmasında hava yoluyla bulaşın kritik bir rol oynadığının ortaya çıkması, zamanımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz iç çevrelerde iç hava kalitesinin önemini katlayarak arttırmıştır. Diğer iç hava kirleticileri için olduğu gibi enfekte kişilerden havaya salınan biyoaerosollerin (virüs, bakteri vb. mikroorganizmaların) en kısa zamanda ve diğer insanlar ile temas ettirilmeden mekanik havalandırma yoluyla dışarıya atılması özellikle hastane, toplu ulaşım, okul, AVM ve diğer kalabalık iç ortamlarda bulaşın kontrolü ve sağlıklı bir iç çevre oluşturulması açısından önem arz etmektedir. Bununla birlikte, bu iç ortamlara sağlanan taze (dış) havanın sağlıksız seviyelerde kirletici ve hastalığa yol açan mikroorganizma içermemesi için kontrol süreçlerinin tesisata dahil edilmesi de gerekmektedir.

Biyoaerosoller olarak sınıflanan bakteri, küf, mantar ve virüsler ile birlikte partikül madde (uçuşan toz zerrecikleri), uçucu ve yarı-uçucu organik bileşikler, inorganik gazlar gibi kirletici grupları iç hava kalitesini insan sağlığına ek olarak çalışan/öğrenci performansını tehdit eden en önemli çevresel öğe haline getirmektedir. Dolayısıyla iç hava kalitesi, bina yönetimi unsurlarının başında gelmesi gerekirken ülkemizde ihmal edilmiş ve edilmekte olan bir durumda olmaktan çıkmalıdır.

Bu sebeplerle, İç Hava Kalitesi Sempozyumu ilgili mühendislik, sağlık, bina bilimleri alanlarının kesişimindeki günümüz araştırma konularını sunmayı, tartışmayı ve tesisat mühendisleri başta olmak üzere ilgili profesyonelleri bilgilendirmeyi hedeflemektedir. İç Hava Kalitesi Sempozyumu 2007 yılından beri düzenlenmekte olup Çevre, Kimya ve Makina Mühendislikleri, Biyoloji-Biyomühendislik, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Halk Sağlığı, Adli Tıp bölümlerinden katılımlarla genişleyerek devam etmektedir. İlgili araştırmacıları iç hava kalitesi ile ilgili çalışmalarını aktarmak, fikir alışverişinde bulunmak ve İç Hava Kalitesi alanının ülkemizdeki gelişimine katkıda bulunmak üzere dokuzuncusunu düzenlemekte olduğumuz İç Hava Kalitesi Sempozyumu’na davet ediyoruz.

İÇ HAVA KALİTESİ SEMPOZYUMU

İnsanlar zamanlarını büyük oranlarda çeşitli iç ortamlarda geçirmektedirler. Dolayısıyla, bu ortamlardaki kirleticiler ve bunların iç hava gaz faz, uçuşan ve çökelmiş tozdaki derişimleri, ortaya çıkabilecek gerek kısa vadeli gerekse uzun vadeli sağlık etkileri açısından kritik bir rol oynarlar. Bu sağlık etkileri, geçici olarak ortaya çıkan spesifik olmayan semptomlardan çeşitli hastalıklara değişkenlik göstermektedir. Patojen mikroorganizma biyoaerosolleriyle COVID-19 gibi enfeksiyon hastalıklarının yayılması ölümcül bir akut etki oluşturmaktadır. Sağlık etkileri ayrıca doğrudan veya dolaylı olarak iş-okul performansı kaybına sebep olabilmektedir. Ülkemizde iç hava kalitesine araştırmacıların ilgisi genişlemekte, bu alanda yapılan çalışmaların sayısı artmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, 2007’de ilki yapılan ve 2025’te dokuzuncusu düzenlenecek olan İç Hava Kalitesi Sempozyumu, bu bilim alanında ülkemizin geldiği noktayı ortaya koyması ve hâlâ oluşmakta olan, gerek mesleki gerekse halk bilincinin bina edilmesi için son derecede önem taşımaktadır.

KONULAR

İç Hava KalitesiRutubet ve Binalarda Hava KalitesiAlgılanan İç Hava Kalitesi
Evlerİç Havada Kimyasal TepkimelerİHK İletişimi ve Kalite Göstergeleri
Okullarİç hava kirleticilerinin KontrolüBinalarda Enerji Performansı ve İHK
OfislerUV ile patojen etkisizleştirmeKirletici Taşınımı, Dağılımı Modellemesi
Ulaşım Araçları, vd.FiltrelemeMaruziyet ve Sağlık Riski modellemesi, vd.
İç Hava Kirletici KaynaklarıAdsorbsiyon
Emisyon KarakterizasyonuTaşınabilir Hava temizleyiciler, vd.
Havalandırma Sistemleri ve İç Hava Kalitesiİç Hava Kalitesi ve Performans
Bina ve Dekorasyon Malzemeleri ve İç Hava KalitesiBina ile İlgili Semptom ve Hastalıklar
Temizlik Maddeleri ve İç Hava Kalitesiİç Hava Kalitesi ve Çocuk Sağlığı

SEMPOZYUM YÖNETİCİSİ
Sait C. Sofuoğlu – İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Çevre Müh. Bölümü
Gülbahçe, Urla 35430 İZMİR
Tel: (0232) 750 68 51
e-posta: cemilsofuoglu@iyte.edu.tr
Web: http://www.iyte.edu.tr/~cemilsofuoglu

Isıl Konfor Sempozyumu

AMAÇ

“Isıl çevreden memnun olunan düşünce hali” olarak tanımlanan ısıl konfor, ikamet edilen her ortamda yaşam kalitesi yanı sıra verimli çalışma koşullarının temini açısından da önem arz etmektedir. Isıl açıdan konforlu olmayan bir ortamda ikamet eden veya çalışan bir insan üzerindeki pozitif veya negatif ısıl yük, dikkatin dağılmasına ve neticesinde performansın ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Günümüzde bir ortamın ısıl konforunun temininde yapay zekâ uygulamaları sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. Bu kapsamda, yapay zekanın analiz edeceği verinin temininde nesnelerin interneti uygulamalarının yer alması dikkat çekerken, verileri bilgisayarlara işlemeyi öğreten derin öğrenme algoritmalarının kullanımı da güncel uygulama ve metot olarak göze çarpmaktadır. Tüm bu yönleriyle düşünüldüğünde ısıl konfor ısıtma, soğutma ve havalandırma sektörü için son derece önemli bir konu olup, günümüz dinamiklerine uygun olarak tartışılmalıdır. Bu kapsamda, konu ile ilgili akademisyenleri ve sektör temsilcilerini aynı platformda buluşturarak güncel araştırma sonuçlarının tartışılacağı, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin paylaşılacağı sempozyuma tüm araştırmacıları çalışmaları ile katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

SEMPOZYUM KONULARI

Isıl konfor ve Yapay Zekâ UygulamalarıTaşıtlarda Isıl Konforİklimlendirme Sistem ve Aparatlarının Isıl Konfora Etkisi
Isıl Konfor ModelleriIsıl Konfor ve İç Hava KalitesiOkullarda Isıl Konfor
CFD Analizleri ile Isıl KonforIsı Geri Kazanım Cihazları ve Isıl KonforIsıl Konfor ve Mimari Tasarım
Isıl Konfor ve VerimlilikIsıl Konfor ve OtomasyonIsıl Konfor ve Tekstil
Isıl Konfor ve İnsan SağlığıIsıl Konfor ve Enerji VerimliliğiYapı Fiziği ve Isıl Konfor

SEMPOZYUM YÖNETİCİSİ
İbrahim Atmaca – Akdeniz Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Makine Mühendisliği Bölümü – Antalya
Tel: (0242) 310 63 37  •  E-posta: atmaca@akdeniz.edu.tr

Enerji-Bina ve Çevre Sempozyumu

AMAÇ
Enerji, bina ve çevre sempozyumu, modern toplumların karşılaştığı kritik çevresel ve enerji yönetimi sorunlarını ele almayı amaçlayan bir sempozyumdur. Temel hedefi, enerji verimliliği, sürdürülebilir binalar ve çevresel etkiler konusunda bilgi ve yenilikleri paylaşarak bu alanlarda farkındalık oluşturmaktır.

Enerji sektörü, küresel ısınma ve kaynakların tükenmesi gibi önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Enerji verimliliğinin sağlanması ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma stratejileri hakkında çözümlerin geliştirilmesi gerekmektir. Bina sektörü de çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük bir rol oynamaktadır. Sempozyum, enerji verimli binaların tasarımı ve inşasında kullanılan yenilikçi teknikler ve malzemeler üzerinde odaklanarak, sürdürülebilir yapı standartlarının teşvik edilmesini amaçlamaktadır. Yapıların enerji performansını artırmak ve çevre dostu çözümler geliştirmek ana odak noktalarından birisidir. Bu kapsamda mimarlık ve mühendislik disiplinlerinin iş birliği yapması oldukça önemli bir hale gelmiştir. Çevre dostu uygulamalar ve politika önerileri ile çevresel etkilerin azaltılması da sempozyumun önemli bir parçasıdır. Katılımcılar, çevre yönetimi ve politika önerileri hakkında bilgi edinerek, daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için stratejiler geliştirme konusunda bilgi paylaşımı yapacaklardır.

Enerji, bina ve çevre sempozyumu, bu üç alan arasındaki etkileşimleri ve yenilikleri tartışarak, katılımcılara gelecekteki çözümler için gerekli bilgi ve araçları sağlamayı hedeflemektedir. Tüm disiplinlere açık olarak konuları her açıdan irdelemek sempozyumu zenginleştirecektir.

SEMPOZYUM YÖNETİCİSİ
Prof. Dr. M. Zeki YILMAZOĞLU

ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ VE FUARI
Tasarım: MMO İzmir Şubesi