Mevcut Soğutucu Akışkanlar ve Alternatifleri

Mevcut Soğutucu Akışkanlar ve Alternatifleri

Uğur Çakır, Kemal Çomaklı

Yaşam standartlarını yükselten diğer bütün teknolojik uygulamalar gibi, soğutma işlemi de insanoğlunun vazgeçemediği gereksinimleri arasında yerini almıştır. Bu amaçla en çok kullanılan sistemler ise buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimleridir. Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde iş akışkanı olarak yararlanılan soğutucu akışkanlar, ısı alışverişini genellikle sıvı halden buhar haline (Soğutucu – evaporatör devresinde) ve buhar halinden sıvı haline (Yoğuşturucu – Kondenser devresi) dönüşerek sağlarlar. Bir soğutucu akışkanın soğutma işlemini gerçekleştirebilmesi için sahip olduğu fiziksel ve kimyasal özellikler ve bu özelliklerin soğutma sisteminin bileşenleri ile olan uyumu çok önem arz etmektedir. Bununla beraber soğutucu akışkanın çevresel etkileri de göz ardı edilmemelidir.

Soğutucu akışkanlarda aranan özellikler, uygulama ve çalışma şartlarının durumuna göre değişmektedir. Soğutucu akışkanın çalışma durumuna ve şartlarına göre bazı özellikleri daha önemli olur ve bu durumda diğer özellikler göz ardı edilebilir. Bir soğutucu akışkanda olması gereken özelliklerin hepsini birden yerine getirebilen bir soğutucu akışkan yoktur.

Bu çalışmada mevcut soğutucu akışkanların yerine yeni ve temiz soğutucu akışkanların kullanılması durumunda dikkat edilmesi gereken kriterler belirlenmiştir. Bunun yanında mevcut soğutma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanlar ile alternatif soğutucu akışkanların daha ekonomik bir şekilde değiştirilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği araştırılmış ve deneysel bir çalışma ile desteklenmiştir.