Kojenerasyon Sistemlerinin Termodinamik Analizi

Kojenerasyon Sistemlerinin Termodinamik Analizi

Bayram Kılıç, Arzu Şencan, Reşat Selbaş, Hasan Hüseyin Ezen

Günümüz teknolojisinin gelişmesinin bir sonucu olarak enerji gereksinimi de büyümektedir. Buna karşılık dünya üzerinde bulunan farklı enerji rezervlerinin gün geçtikçe tükendiği bilinmekte ve insanları büyük bir enerji sorunu beklemektedir. Kojenerasyon sistemleri bu problem için çok önemli bir çözümdür.

Basit bir tanımla kojenerasyon, elektrik ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesi anlamına gelmektedir. Bu sistemlerin iki farklı uygulaması mevcuttur. Bunlardan birincisi gaz türbinli kojenerasyon sistemidir. Bu sistem ısı enerjisine elektrik enerjisinden daha fazla ihtiyaç varsa kullanılır. İkinci sistem ise gaz motoru kojenerasyon sistemidir. Bu sistem ise elektrik enerjisine ısı enerjisinden daha fazla ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır.

Bu çalışmada ilk olarak kojenerasyon sistemleri ve çalışma prensipleri incelenmiştir. Daha sonra Isparta ilinde bulunan Isparta Mensucat İplik Fabrikası’nın kojenerasyon sistemi incelenmiş ve termodinamik analizi yapılmıştır. Fabrikada kullanılan kojenerasyon sisteminden hem elektrik enerjisi ihtiyacı hem de ısı enerjisi ihtiyacı sağlanmıştır. Sistemden dizel motor verimi, atık ısı kazanı verimi ve sıcak su elde edilmesiyle sağlanan verim olmak üzere toplam %60 oranında bir verim sağlandığı görülmüştür.