Binaların En Az Enerji ile Isıtılmasının veya Soğutulmasının Termodinamik Birinci ve İkinci Yasalarına Göre Değerlendirilmesi

Binaların En Az Enerji ile Isıtılmasının veya Soğutulmasının Termodinamik Birinci ve İkinci Yasalarına Göre Değerlendirilmesi

Ahmet Can

Binaların ısıtılmasında veya soğutulmasında, termodinamik ve sürdürülebilirlik en az enerji kullanımını gerektirmektedir.

Binaların ısıtılması veya soğutulması, insanların bir yönden doğal gereksinimi, diğer yönden de yaşam kalitesinin artmasında önemli unsurlardır. Bunu karşılamak için bugüne kadar geliştirilmiş birçok yöntemde oldukça yüksek enerji dönüşüm verimlerine ulaşılmıştır. Ancak, bazen çevreye duyarsızlık, bazen de varlığa sahip olmanın verdiği kolaycılık ile enerjinin nitelikli kullanılması koşulları göz ardı edilmektedir.

Zora RANT’ın ellili yıllarda dünyaya tanıttığı Ekserji büyüklüğü, binaların ısıtılmasında ve soğutulmasında önemli bir büyüklük olarak kullanılması gerekirken, birçok araştırmacı ve tasarımcı yaklaşımlarını talihsiz bir şekilde, termodinamiğin birinci yasası, enerji dönüşümünün nicelik değerlendirmesi ile sınırlamışlardır ve bu gün de sınırlamaktadırlar.

Uygulama örneğini, kılcal borulara sahip elemanlar kullanılan binaların en az enerji ile ısıtılması veya soğutulması oluşturmuştur. Isı alışverişi yapan akışkanlar arasındaki sıcaklık farkına ve akışkanların tesisattaki sürtünme basınç kaybına bağlı tersinmezlikler göz önüne alınarak, termodinamiğin birinci ve ikinci yasalarına göre en uygun tasarımlar tanıtılmıştır.