Güneşi Takip Eden Parabolik Oluk Tipi Güneş Kollektörleri ile Buhar Üretimi ve Absorbiyonlu Soğutma Sistemi Uygulaması

Güneşi Takip Eden Parabolik Oluk Tipi Güneş Kollektörleri ile Buhar Üretimi ve Absorbiyonlu Soğutma Sistemi Uygulaması

Levent Çolak, Ali Durmaz

Yaz aylarında Akdeniz ülkelerindeki oteller, hastaneler ve birçok özel ve kamu binaları için soğutma ciddi bir ihtiyaçtır. Günümüzde soğutma uygulamalarında genellikle elektrik tüketimi fazla olan kompresörlü veya vidalı soğutma grupları kullanılmaktadır. Güneş enerjisi ile işletilen soğurmalı (absorbsiyonlu) soğutma grupları, soğutma için gerekli enerji ihtiyacını azaltarak, soğutma giderlerini düşürmesinin yanısıra, CO2 emisyonlarını da ciddi bir oranda azaltır.
Tübitak tarafından desteklenen projede Sarıgerme’de bir otel için parabolik oluk tipi güneş kollektörleri ile entegre edilmiş soğurmalı soğutma sistemi geliştirilmektedir. Özellikle Akdeniz Bölgesi için uygun olan bu sistemlerde, ihtiyaç duyulan enerjinin büyük kısmı geliştirilen parabolik oluk tipi güneş kollektörleri tarafından sağlanırken, geri kalan kısmı mevcut buhar kazanları tarafından karşılanacaktır. Sistemden elde edilen güneşsel ısı, çift etkili soğurmalı soğutma grubunun ve çamaşırhanenin buhar ihtiyacı ile mutfaktaki sıcak su ihtiyacının temini gibi birçok uygulamalarda kullanılabilecektir.

Bu tür uygulamalarda ısıtma ve soğutma yüklerinin büyük bir kısmının güneş enerjisi ile sağlanmasına çalışılmalıdır. Akdeniz Bölgesinin güneş enerjisi yönünden uygun iklim koşulları ve Türkiye’deki düşük üretim maliyetleri dikkate alındığında, bu tür uygulamalar ekonomik bir yatırım olmasının yanında, elektrik ve LPG gibi, temel enerji kaynaklarının kullanımını ve CO2 emisyonlarını da önemli oranda azaltır.