Yangın Algılama Sistemleri

Yangın Algılama Sistemleri

Sedef Akkaplan, E. Sait Öz, Kurtuluş Boran

Yangın algılama sistemleri, yangın olayını anında belirleyip müdahale etme imkanı sağlayan sistemlerdir. Yangın algılama sistemlerinin ana amacı yangını büyük boyutlara varmadan daha ilk aşamasında algılayarak erken uyarının verilmesini sağlamak dolayısıyla yangınla mücadelede başarının garanti edilmesi, tehlikeye maruz kalan insanların kurtarılması, otomatik yangın önleme tedbirlerini harekete geçirmek ve yangının sebep olacağı hasarı minimuma indirmektir.

Yangınların belirtileri ısı, duman ve ışık radyasyonudur (yayılım). İnsanlar bu belirtileri koklama, görme ve dokunma duyuları sayesinde algılayabilirler. Konuya bu açıdan bakıldığı zaman; insan en kaliteli yangın algılayıcısıdır. Bu algılama sonunda insan ya yangına doğrudan müdahale edecek ya da diğer insanlara ve yangın müdahale merkezlerine olayı haber vererek uyarı görevini yerine getirecektir. Böylece yangın büyümeden müdahale edilebilecektir. Yangın her an, her yerde karşımıza çıkabileceğinden her an, her yerde algılama için bir insan bulundurmak mümkün değildir. Bu sebeple özellikle işyerlerinde, fabrikalarda ve büyük binalarda otomatik çalışan algılama sistemlerine ihtiyaç vardır.

Bu bildiride yangın algılama sistemlerinin tanımı, çeşitleri ve uygulama alanları dikkate alınarak algılama sistemi tesisatı hakkında bilgi verilmiştir.