Yangın Algılama ve Kontrol Sistemlerinin Mekanik Yangından Korunma ve Diğer Bina Kontrol Sistemleriyle Etkileşimi

Yangın Algılama ve Kontrol Sistemlerinin Mekanik Yangından Korunma ve Diğer Bina Kontrol Sistemleriyle Etkileşimi

A. Haluk Yanık

Elektronik yangın algılama ve kontrol sistemleri, bir yangın başlangıcında, can ve mal korunması için bir binanın yangına tepki senaryolarının tetiklenmesi ve yönetilmesinde kilit bir rol oynamaktadır.

Can güvenliği için duman algılama cihazları birincil düzeyde öneme sahiptirler. Bunların aktivasyonuyla binada bulunanların güvenli bir şekilde bulundukları yerlerde kalmaları ya da tahliye edilmeleri için uyarılmaları yangın kontrol sistemlerinin sertifikalı algılama ve kontrol devreleriyle yapılır. Hatalı alarmların engellenmesi, olabildiğince erken algılama ile doğrudan çelişirken, yeni teknolojiler bu alanda umut verici çözümlere yol açmaktadır.

Güvenlik amacıyla kilitli tutulan yangın çıkış kapılarının kilit sistemlerinin kontrollü bir şekilde serbest bırakılması yangın algılama ve kontrol sistemi tarafından yapılır. Duman Kontrol Sistemlerinin, tasarlandığı şekilde otomatik olarak ve gerektiğinde elle kontrol edilmesi de yangın algılama ve kontrol sistemlerinin bu amaçla sertifikalandırılmış bileşenleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Asansör sistemleri, yürüyen merdivenler ve benzeri bina kontrol sistemlerinin otomatik ve elle kontrol işlemleri için yangın kontrol sistemleri kullanılır. Acil durum yönetim işlemleri için binadaki video izleme ve geçiş kontrol sistemleri ile de entegrasyon yapılarak karar verme desteği sağlanabilmektedir.

Can güvenliğinin yanı sıra, pek çok binada bir yangının en az hasarla atlatılarak kullanım ve işletme sürdürülebilirliğinin sağlanması, kritik tasarım öncelikleri arasındadır. Bu amaçla tesis edilen sulu ve gazlı yangın söndürme sistemlerinin çalışır durumda olduklarının izlenmesi ve olası arızaların anında rapor edilmesi de yangın algılama ve kontrol sistemleri tarafından yapılır. Otonom çalışma özelliğine sahip otomatik sprinkler sistemleri için sağlanan bu izleme ve denetim işlevlerinin yanı sıra, yangın algılama ve kontrol sistemleri, ön-aktivasyonlu sprinkler sistemleri, su sisi sistemleri ve gazlı söndürme sistemlerinin aktivasyonu için de kullanılmaktadır.

Bu bildiride yangın algılama sistemlerinde yeni teknolojiler ve yangın kontrol sistemlerinin mekanik söndürme ve bina kontrol sistemleriyle bütünleşik olarak kullanılmasına ilişkin güncel bilgiler paylaşılacaktır.