Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti

Nevroz Karakuş

IoT’nin en temel kullanımı, sensörler aracılığı ile nesneleri Internet’e bağlamak ve böylece ortamlardan raporlama yapabilmektir.

Örneğin, bir IoT cihazı bir sıcaklık göstergesi olabilir, bir konum sensörü, nemi ölçen bir cihaz veya titreşimi kontrol eden entegre bir devre. Bu sensörlerden biri veya tümü bir makineye veya buluta bağlanabilir. İletilen bir işletmenin makinenin işlemlerini izlemesine yardımcı olur. Bu veri üretimde gerekli bakım, üretim verimliliğini artırmak, duruş süresini azaltmak, güvenliği artırmak ve daha fazlası için kullanılabilir. IoT cihazları, üretim alanının çevre ortamı hakkında bilgi sağlayabilir, sıcaklık, kirlilik ve makinenin yakınındaki diğer koşullar gibi özellikle uzak kurulumlarla ilgili olabilir. Bunun yanında günlük hayatımızın da her alanında kullanılabilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT), Yapay Zeka, Büyük Veri ve Blockchain gibi yeni teknolojiler yaşadığımız dünyayı değiştiriyor. Her şey akıllı hale geliyor: evler, işletmeler, okullar, şehirler, ülkeler.Ancak bu teknolojiyi içeren projeler çok fazla planlama gerektiriyor ve uygulama sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar nedeniyle her zaman başarı elde edemeyebiliyorlar. Güvenlik, toplanan verilerin kalitesinin düşüklüğü veya şirket içi iç deneyim eksikliği, entegrasyon komplikasyonları veya bütçe kısıtlamaları en sık karşılaşılan engellerden bazılarıdır. Zamanla tümü için geliştirmeler yapılacaktır.