Jeotermal Enerjinin Gelişimi ve Aydın’da Jeotermal Kaynaklı Sıkıntılara Çözüm Önerileri

Jeotermal Enerjinin Gelişimi ve Aydın’da Jeotermal Kaynaklı Sıkıntılara Çözüm Önerileri

Ali Kındap

Jeotermal enerji kaynakları bakımından oldukça zengin bir konumda olan Türkiye, Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer almaktadır. Jeolojik yapımız dikkate alındığında, jeotermal sistemlerin genç tektonik ve volkanik faaliyetlere bağlı olarak geliştiği görülmektedir. Bunun yanı sıra 2007 yılında jeotermal enerji mevzuatının güncellemesi, yatırım faaliyetlerinde yoğun olarak görev alan keşif, arama ve üretim aşamaları dâhilinde özel sektörün ilgisini çekmiştir. 15 MWe ‘tan 1.347 MWe’a çıkan jeotermal santral kurulu gücümüz büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir.

Jeotermal enerji santrallerinin halk tarafından algılanış biçimleri ve bazı santrallerin yaşadığı problemler nedeniyle halk nezdinde sıkıntılar ortaya çıkmaktadır Özellikle santrallerin yoğun olarak bulunduğu Aydın’da, yerel halk ile yaşanan sorunlara çözüm üretebilmek ve iletişimi kuvvetlendirebilmek adına çalışmalar yapmak ve akabinde bunların sonuçlarını almak hedeflerimiz arasında olmalıdır.

Bu kapsamda oluşturduğumuz çalışmada, Özellikle Aydın İl’inde jeotermal santraller dolayısı ile yerel halk ile yaşanan sıkıntılar, nedenleri ve bu sıkıntılara karşı alınan ve alınması gereken çözüm önerileri üzerinde durulacaktır.