Akıllı Kontrol Vanalarının Mekanik Tesisatta Kullanımının Tesisat ve Kontrol Sistemi Tasarım ve Uygulamalarına Etkileri

Akıllı Kontrol Vanalarının Mekanik Tesisatta Kullanımının Tesisat ve Kontrol Sistemi Tasarım ve Uygulamalarına Etkileri

Erdem Can Pamuklu, Artuğ Fenercioğlu, İbrahim Utku Başyazıcı

Tesisat armatürleri imalatında zaman içindeki gelişmeleri incelediğimizde, üretilen her yeni ürünün birden fazla görevi üstelenmeye başladığını ve birçok fonksiyonu yerine getirdiğini görmekteyiz. Yakın geçmişe baktığımızda, devreleri hidrolik olarak dengelemek için balans vanaları, tesisatta komşusu olan kontrol vana gövdeleri ve hat kesme vanalarının görevini üstlenmiştir. Hatta, dinamik balanslama kontrol vanası, kontrol hassasiyetini bir adım daha yukarı çıkarmıştır. Tesisata yerleşen bu vanalar kelime dağarcığında ”kombine” kelimesi ile anılır olmuştur. Tüm üretim teknolojilerinde dijitalleşme etkisi bu ürünleri de etkilemiştir. Artık içinden geçirdiği akışkanın miktarını sınırlayan, değiştiren, kombine vanalar, anlık debiyi yüksek doğrulukta bilip, hatta ısı aktarıcı öncesi ve sonrasına eklenecek iki sıcaklık hissedicisi motora bağlamak sureti ile akan enerjiyi hesaplamaktadır. Muhtemelen başka bir amaçla üzerine eklenen haberleşme fonksiyonu ile üzerinden akan enerjiyi dışarıya bildirebilmektedir.

Bir hastane uygulamasında, fan coil ünitelerinde bu yeni nesil vanaların kullanılmak istenmesi ile karşılaşılan bu akıllı motorların teknik özellikleri ve yetenekleri kontrol sistemi tasarımı, uygulanması ve mekanik tesisat tasarımı etkisi detaylı analiz edilmiştir. Analiz sonucunda tesisat sektöründe dijitalleşmenin gelecekteki izlerine rastlanmıştır.

On off kontrol edilen vana gövdesinden, oransala; oransaldan debi kontrollü akıllı vanaya kadar kontrollü vanaların gelişimi tesisat üzerindeki etkileri ile birlikte anlatılacaktır. Bu motorların kontrol sisteminde kullanılmasıyla elde edilen tesisat güncel verileri, sistem toplam aklının artmasının, sistem toplam kazancının ve faydanın arttırmasının nasıl olduğu bu bildiri ile anlatılacaktır.